Lerarenopleiding

Bent u iemand die mensen motiveert en inspireert? Bent u op zoek naar een afwisselende baan met regelmatig vakantie? Dan is de lerarenopleiding wellicht iets voor u. Op deze pagina vindt u informatie over lerarenopleidingen per vakgebied.
Home > Lerarenopleiding

Vaardigheden

In Nederland moeten kinderen verplicht naar school van 5-16 jaar. Wanneer kinderen verplicht zijn om naar school te gaan, kan het zijn dat ze daar eigenlijk geen zin in hebben. Het is een kunst en een vak om leerlingen te boeien en gemotiveerd te krijgen. Hiervoor heeft een docent geduld nodig om leerlingen pittige stof uit te kunnen leggen en de docent moet het als een uitdaging zien om kennis over te dragen op leerlingen. Iedere leerling is verschillend en heeft een andere benadering nodig, hierdoor is de baan van docent erg afwisselend. Verder zijn vaardigheden als didactiek, leiding geven, zelfreflectie en samenwerken met collega’s belangrijk voor een docent. Ook het didactisch kunnen omgaan met een computer, tablet en het internet is binnen het onderwijs vandaag de dag van belang.

Al deze vaardigheden worden geleerd tijdens één van de vele lerarenopleidingen. Als u afgestudeerd bent is het belangrijk dat u op de hoogte blijft van innovatie en veranderingen binnen uw vakgebied. Kies daarom een vakrichting waar u veel affiniteit mee hebt.

Opleidingsduur lerarenopleiding

Lerarenopleidingen worden zowel in voltijd, deeltijd als duaal aangeboden. Dit verschilt per onderwijsinstelling. Heeft u al een HBO of WO opleiding afgerond en wilt u voor de klas gaan staan? Dan bestaat er een mogelijkheid om een eenjarige kopopleiding te volgen. In alle andere gevallen hangt de opleidingsduur af van diverse factoren: hierbij speelt uw vooropleiding een rol, of u kiest voor een tweedegraads of een eerstegraads bevoegdheid, en uw keuze voor een voltijd, deeltijd of duaal studietraject.

Met een tweedegraads bevoegdheid mag u de leerlingen van het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO lesgeven en met een eerstegraads bevoegdheid mag u ook op de bovenbouw van HAVO en VWO lesgeven.

Toelatingseisen lerarenopleiding

Op deze website staat per lerarenopleiding aangegeven wat de toelatingseisen zijn voor de specifieke richting. Bij sommige lerarenopleidingen worden bijvoorbeeld specifieke eisen gesteld aan het profiel van het HAVO of VWO diploma. Ook is het mogelijk om in sommige gevallen een toelatingsexamen te doen als u niet aan de toelatingseisen voldoet en ouder dan 21 jaar bent. Het is verstandig om voor de zekerheid bij de specifieke instelling te informeren naar eventuele aanvullende eisen.

Meer informatie over de Pabo toelatingstoets

Lerarenopleiding Basisonderwijs

Wilt u graag kinderen tussen de 4 en 12 jaar helpen in hun ontwikkeling? Kunt u goed kinderen motiveren en heeft u sterke communicatieve vaardigheden? Dan past een baan als leraar op de basisschool misschien bij u. Tijdens de opleiding leraar basisonderwijs (PABO) leert u op HBO niveau zowel de theoretische als praktische vaardigheden die nodig zijn om een goede leraar te worden.

Vaardigheden die o.a. worden ontwikkeld

 • Het motiveren en begeleiden van leerlingen
 • Het samenwerken met collega’s
 • Organisatorische vaardigheden
 • Vakinhoudelijke kennis
 • Pedagogische vaardigheden
 • Didactische vaardigheden
 • Inlevingsvermogen in verschillende culturen en sociale groepen

Opleidingsduur

 • Voltijd duurt de opleiding 4 jaar
 • Deeltijd, als zij-instromer duurt de opleiding tussen de 2,5 en de 3 jaar. Afhankelijk van uw vooropleiding
 • Duaal duurt de opleiding 4 jaar

Het is mogelijk om met bepaalde vooropleidingen en/of werkervaring vrijstellingen te krijgen voor uw studie. Neem hierover contact op met de opleidingscoördinator van het opleidingsinstituten waar u deze studie wilt volgen.

Toelatingseisen

 • Havo diploma (alle profielen)
 • VWO diploma (alle profielen)
 • MBO niveau 4
 • 21-plus toelatingsexamen: mocht u niet de vereiste diploma’s bezitten en ouder dan 21 jaar zijn, dan kunt u bij een aantal hogescholen een toelatingsexamen doen.

Het is mogelijk om met bepaalde vooropleidingen en/of werkervaring de opleiding versneld te doen. Neem hierover contact op met de opleidingscoördinator van het opleidingsinstituten waar u deze studie wilt volgen.

Lerarenopleiding basisonderwijs studieaanbod

Lerarenopleiding Voortgezet Onderwijs

Lijkt het u leuk om les te geven aan wat oudere kinderen vanaf 12 jaar? Denkt u over de capaciteiten te beschikken om jongeren te inspireren en te motiveren? Dan is een lerarenopleiding voortgezet onderwijs mogelijk iets voor u. Naast het lesgeven bestaat het vak leraar ook uit andere werkzaamheden. Denk hierbij aan; lessen voorbereiden, schriftelijk werk nakijken, ouderavonden houden en studiedagen bijwonen. Indien u een tweedegraads bevoegdheid haalt, betekent dit dat u alle jaren van het VMBO mag lesgeven en de onderbouw van HAVO en VWO. Met een eerstegraads bevoegdheid mag u ook op de bovenbouw HAVO en VWO les geven. Wanneer u de HBO lerarenopleiding voortgezet onderwijs hebt afgerond, beschikt u over een tweedegraads bevoegdheid.

Vaardigheden die o.a. worden ontwikkeld

 • Leerlingen stimuleren en coachen
 • In teamverband werken
 • Kennis van het actuele onderwijsplan
 • Hoge mate van kennis over het desbetreffende vak
 • Pedagogische vaardigheden
 • Didactische vaardigheden
 • Zelfreflectie

Opleidingsduur

 • Voltijd duurt de opleiding 4 jaar
 • Deeltijd duurt de opleiding 4 jaar
 • Duaal duurt de opleiding 4 jaar

Met een relevante vooropleiding kan het zijn dat de opleidingsduur met 1 of 2 jaar kan worden verkort.

Toelatingseisen

 • Havo diploma (alle profielen)
 • VWO diploma (alle profielen)
 • MBO niveau 4 (middenkader of specialistenopleiding)
 • 21-plus toelatingsexamen: mocht u niet de vereiste diploma’s bezitten en ouder dan 21 jaar zijn, dan kunt u bij een aantal hogescholen een toelatingsexamen doen.

Het kan zijn dat voor sommige lerarenopleidingen voortgezet onderwijs aanvullende profiel- of vakkenpakket eisen worden gesteld. Dit verschilt per school en opleiding en daarom is het raadzaam om dit na te vragen bij de specifieke instelling.

Lerarenopleiding Wiskunde

Vindt u wiskunde een interessant vak? Heeft u veel geduld om leerlingen lastige wiskundige formules uit te leggen? Lijken andere facetten van het docentschap u ook leuk? Dan is de lerarenopleiding wiskunde met tweedegraads bevoegdheid mogelijk een opleiding voor u. Naast lesgeven houdt u zich bezig met o.a. proefwerken nakijken, school uitjes organiseren, vergaderen met andere docenten en u blijft op de hoogte van vernieuwingen binnen uw vakgebied.

Met een tweedegraads lerarenopleiding wiskunde mag u lesgeven op VMBO niveau, maar ook de eerste, tweede en derde klas op HAVO en VWO. Wanneer u een eerstegraads docent wiskunde wilt worden, kunt u na de HBO opleiding tot leraar of lerares wiskunde een vervolgopleiding gaan doen.

Lerarenopleiding Wiskunde studieaanbod

Lerarenopleiding Engels

Engels is een belangrijke taal in de wereld. Door deze taal te beheersen, is reizen eenvoudiger en vergroot men internationale carrièrekansen. Een goede basis wordt gelegd door de docent engels. Lijkt het u leuk om deze basis te leggen en om les te geven aan jongeren? Dan is het beroep van docent engels misschien iets voor u. Als docent engels geeft u niet alleen les, maar bereidt u deze lessen ook voor, organiseert u excursies en werkt u samen met collega’s. De opleidingsduur, toelatingseisen en de opleidingsinstituten zijn gebaseerd op een tweedegraads lerarenopleiding Engels. Indien u ook de bovenbouw HAVO en VWO les wilt geven, dient u een eerstegraads lerarenopleiding Engels te behalen.

Lerarenopleiding Engels studieaanbod

Lerarenopleiding Nederlands

Vindt u het belangrijk dat jongeren de Nederlandse taal correct gebruiken en ook kunnen schrijven? Dan is de lerarenopleiding Nederlands mogelijk een studie die bij u past. Belangrijk is dat u leerlingen kan motiveren en stimuleren om zich te verdiepen in de Nederlandse taal. Ondanks dat er vaak verplichte onderdelen in een lesprogramma zitten, kunt u uw eigen creativiteit kwijt in het ontwikkelen van een aantrekkelijk lesprogramma. U kunt ervoor kiezen om alleen de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands te doen, zodat u op het MBO en onderbouw HAVO en VWO mag lesgeven. Wanneer u de eerste graad behaalt, mag u ook op de bovenbouw HAVO en VWO lesgeven.

Lerarenopleiding Nederlands studieaanbod

Lerarenopleiding Maatschappijleer

Bent u geïnteresseerd in thema’s als democratie, godsdienst, misdaad en discriminatie? Bent u gemotiveerd om jongeren bepaalde onderwerpen en gebeurtenissen vanuit verschillende standpunten te laten bekijken? Wellicht is de lerarenopleiding maatschappijleer dan de geschikte studie voor u. Onderwijs is meer dan kennis overdragen. In het voortgezet onderwijs is het bijvoorbeeld ook van belang dat u de informatie op een aantrekkelijke manier overbrengt op jongeren. Andere taken die bij de functie van docent maatschappijleer horen zijn onder meer: begeleiden van jongeren, het voorbereiden van lesprogramma’s en samenwerken met andere docenten. Met een Bachelor of Education diploma kunt u jongeren lesgeven op VMBO niveau (alle jaren) en de eerste, tweede en derde klas op HAVO en VWO.

Lerarenopleiding Economie

Liggen uw interesses bij onderwerpen als marktwerking, wisselkoersen, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, inflatie, belasting, overheid en markt? Lijkt het u leuk om met jongeren te discussiëren over inkomensverdeling, de economische crisis, en de Europese eenwording? Ziet u het als uitdaging om het vak economie interessant te maken voor jongeren? Dan is de lerarenopleiding economie uw opleiding. Economie is altijd een actueel onderwerp en is onderhevig aan veranderingen. Daarom is het belangrijk dat u het nieuws volgt en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Andere taken als docent economie zijn bijvoorbeeld: mentorschap, begeleiden en motiveren van leerlingen, het voorbereiden van de lessen en overleg met ouders van leerlingen.

Als tweedegraads docent bent u bevoegd om les te geven op het VMBO en de onderbouw HAVO en VWO. Als u graag in de bovenbouw HAVO en VWO les wilt geven, dient u een eerste graad te behalen.

Lerarenopleiding Biologie

Lijkt een baan in het onderwijs u leuk? Bent u geïnteresseerd in natuur, het menselijk lichaam en organismen? En begeleidt u graag jongeren? Dan is de lerarenopleiding biologie misschien wel de geschikte studie voor u. Tijdens de biologielessen kunt u jongeren uitdagende opdrachten en vraagstukken voorleggen over onder andere duurzaamheid, het CO2 probleem en genetisch gemanipuleerde voedingsmiddelen. Een biologieleraar of lerares op het voortgezet onderwijs brengt kennis van biologie over aan jongeren, maar houdt zich daarnaast bezig met diverse andere activiteiten. Taken die daarbij horen zijn bijvoorbeeld schoolreisjes organiseren, lesprogramma’s voorbereiden, ouderavonden houden, vergaderingen bijwonen en schriftelijke overhoringen samenstellen en nakijken.

Lerarenopleiding Geschiedenis

Bent u geïnteresseerd in geschiedenis? Wilt u gebeurtenissen uit het verleden graag op een boeiende manier overbrengen aan jongeren? En lijkt het u leuk om voor de klas te staan? Dan is de lerarenopleiding geschiedenis misschien wel iets voor u. Naast lesgeven houdt u zich bezig met de organisatie van schoolreisjes, het corrigeren van proefwerken en werkstukken, te overleggen met andere leraren en leraressen en nog veel meer. Kortom, een afwisselende functie. Met een Bachelor of Education diploma kunt u leerlingen lesgeven op het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO. Wilt u lesgeven in de bovenbouw? Dan dient u een eerstegraads bevoegdheid te behalen.